Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Szilvágyi Zsombor

Két hasznos újdonság a térfogatáram-szabályozásban

Szilvágyi Zsombor

mérnök tanácsadó, épületgépész mérnök
Schako Kft.

Amikor egy tervező egy légtechnikai rendszer tervezését kezdi, fontos szempontokat, szabályokat kell szem előtt tartania. A munka elején kell eldönteni, hogy milyen légtechnikai rendszert választ az adott feladat megoldására. Ez lehet állandó térfogatárammal működő, úgynevezett CAV, változó térfogatáramú VAV, vagy esetleg a kettő kombinációjaként kombinált, azaz CAV+VAV rendszer.

A legelsőt gyakran alkalmazzuk például tisztatereknél, ahol nagyon fontos, hogy a sterilszűrős befúvókon a szűrő elpiszkolódásától függetlenül mindig azonos légmennyiség érkezzen a szellőztetett térbe. Ilyen esetekben a beruházási és üzemeltetési költségek csökkentése érdekében úgynevezett segédenergia nélkül működő egységeket használunk.

VAV rendszert érdemes választani, ha feladat a hőmérséklet szabályozása, vagy akár a levegőminőség szinten tartása. Véleményem szerint egyre nagyobb szerepet kaphat a levegő minőségének ellenőrzése és szabályozása. Így megakadályozhatjuk, hogy adott helyiségbe fölöslegesen sok szellőző levegőt juttassunk kis létszámú jelenlét esetén, viszont ha igény jelentkezik, a térfogatáram növelhető, így a különböző káros anyagok szintje határérték alatt tartható. Nagy épületek esetén komoly egyidejűséggel számolhatunk, és jelentősen csökkenthetjük a légcsatorna-hálózat keresztmetszetét és a légkezelő berendezés méretét. Az üzemeltetés során jelentős energia-megtakarítást érhetünk el.

A két rendszert együtt alkalmazzuk, amennyiben a feladatunk egy helyiség nyomásának a szabályozása. Választhatunk állandó térfogatáramú (CAV) befúvást és egy változó légmennyiségű (VAV) elszívást, ezáltal a szellőztetett térben túlnyomást, vagy depressziót tarthatunk.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!