Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

Sikerrel lezajlott az épületgépészek jubileumi, 20. éves találkozója, amelyről decemberi számunkban részletes beszámolót adunk közre. A nap alkalmából több díj átadására is sor került, a díjazottakról lapunkban szintén olvashatnak. Az első nap, az Oktatás napján megrendezett PhD szekcióban hazai és Kárpát-medencei fiatal kutatók mutatták be eredményeiket. Közülük most a Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem kutatója adja közre lektorált cikkben a szennyvíz rendszerekben megvalósítható hővisszanyeréssel és az alkalmazható hőcserélőkkel kapcsolatos megállapításait.

Fanger professzor PMV modelljének alkalmazhatósága különböző éghajlati viszonyok között és iroda jellegű épületben régóta a kutatók vizsgálatának tárgya. Ezzel kapcsolatban hazánkban is végeztek kutatásokat, amelynek eredményeit mutatják be első cikkünk szerzői. Megállapítják, hogy Fanger PMV-PPD hőérzeti értékelő módszere a hazai klimatizált irodaterek esetében is jól alkalmazható.

Ebben a számban folytatjuk a fűtési hőigények kockázati elvű meghatározását bemutató cikket. A szerzők ezúttal a fogyasztók csoportjára mutatják be az egyidejű fűtési hőigények meghatározásának módszerét, továbbá a regresszió analízis összefüggéseit és módját szemléltetik egy konkrét példán keresztül.

Ebben a számunkban folytatjuk a Körös Campus Alapítvány támogatását elnyert díjnyertes pályázati munkák bemutatását. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatika Kar hallgatója a fűtési hálózatok gazdaságos csőátmérőinek meghatározásával kapcsolatos vizsgálatait és megállapításait mutatja be.

Visszatérünk a sportcélú épületek épületgépészetével foglalkozó REHAU szakmai nap témájához, amelyről előző számunkban már hírt adtunk. Mivel a rendezvényen több korszerű megoldás bemutatására is sor került, kérésünkre az előadók ezeket cikk formájában is összefoglalták.

Az ErP rendelet hatásáról a gázkészülékek területén korábban már többször olvashattak lapunk hasábjain, szerzőn most azt mutatja be, hogy az ErP címkézés hogyan valósul meg a szolár berendezések esetében. Ezen túlmenően olvashatnak a beépített hőcserélős használati melegvíztárolók teljesítményét befolyásoló tényezőkről. Szerzőnk bemutatja a hőforrás teljesítménye, a keringetett fűtővíz térfogatáram és annak hőmérséklete, valamint a kivehető víz térfogatáram kapcsolatát kifejező diagramokat.

Ebben a lapszámban olvashatnak egy olyan kémény bekötő idomról, amely segítségével a későbbi kéménybélelés egyszerűen és gyorsan elvégezhető. A megoldás minden bizonnyal megtekinthető lesz a március 17-18-án megrendezésre kerülő IX. Országos Kéménykonferencián, amelyről előzetes hírt adunk.