Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Létesítményenergetikai szakmérnöki szakirányú továbbképzés a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karán

2017-12-20

A Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar, Épületgépészet, Létesítmény- és Környezettechnika Tanszéke a 2017/2018 tanév tavaszi félévében Létesítményenergetikai szakmérnöki szakirányú továbbképzést indít.

részletek »

A Belimo Műszaki értékesítést támogató mérnököt keres

2018-01-26

További részletek pdf-formátumban az alábbi gombra kattintva állnak rendelkezésre.

részletek »

POLLACK EXPO 2018

2017-12-20

Jövő év elején (2018. március 1-2-án) kerül sor a Pollack Expo szakmai kiállítás és konferenciára.

részletek »

X. Országos Kéménykonferencia

2017-12-20

A 25 éves Kéményjobbítók Országos Szövetsége 2018-ban megrendezi a jubileumi

X. Országos Kéménykonferenciát.

A nemzetközi részvételű, kiállítással is egybekötött konferencia a hagyományoknak megfelelően a Hírös Városban kerül megrendezésre.

A konferencia időpontja: 2018. március 22-23.

részletek »

Épületgépészeti Múzeum a Dizájn Centerben! (ÚJ IDŐPONTBAN!)

2018-01-17

Új időpontban, február 1-jén, csütörtökön este lesz látható a Duna TV-n az Épületgépészeti Múzeum a Fábry – Dizájn Centerben!

részletek »

A JÖVŐ OTTHONA – CONSTRUMA (FRISSÍTVE!)

2017-12-20

CONSTRUMA OTTHONTEREMTÉSI KIÁLLÍTÁSI CSOKOR

részletek »

Szerkesztőségi jókívánság

2017-12-20

Minden kedves Olvasónknak áldott, békés karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag, boldog új esztendőt kívánunk!

 

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy következő,
2018/1-2-es összevont számunk 2018. február 27-én jelenik meg.

részletek »

Könyvajánló

2017-12-20

A Magyar Épületgépészek Napján mutatták be az érdeklődőknek és a szaksajtó képviselőinek

Dr. Bánhidi László DSc és Dr. habil Kajtár László:
Válogatott fejezetek a komfortelmélet témaköréből

című egyetemi tankönyvét, amely az Akadémiai Kiadó gondozásában jelent meg.

részletek »

Exkluzív környezet, minőségi program: Visegrádi Szervizkonferencia

2017-12-20

Kimagasló sikerrel rendezte meg a HKVSZ 33. Szervizkonferenciáját Visegrádon 2017. november 22-24-én a Thermal Hotel Visegrád helyszínen. Az évek óta stabil 200 fő fölötti résztvevői összlétszám idén is jellemezte a rendezvényt.

Közös alapok és célok: HKVSZ-MÉGSZ együttműködés

részletek »

Kincsek az Épületgépészeti Múzeumból

2017-12-20

Ez a festett angol WC-csésze gyűjteményünk egyik legszebb darabja. A története is igen színes. Egy a budapesti nagykörúton lévő, több mint 100 éves épület egyik lakásának felújításakor került a sitt kupac tetejére. Szerencsénkre akkor járt arra egy „értékmentő”, aki úgy gondolta, túl szép darab ez ahhoz, hogy így fejeződjön be a pályafutása. Hazavitte, megtisztogatta és el akarta adni, de olyan sokat (2004-ben 100 eFt-ot) kért érte, hogy nem sikerült eladnia.

részletek »

Gábor Dénes-díj átadási ünnepség

2017-12-20

A társadalmi fejlődés csak magas szinten képzett alkotó emberek közreműködésével biztosítható, ezért társadalmi érdek a kutató, fejlesztő, feltaláló, oktató szakemberek kiemelkedő teljesítményének elismerése és sikereik példaként állítása. Ezt célozzák a különböző szakmai elismerések, amelyek sorában fontosak a civil kezdeményezéssel létrejött díjak. Ez évben december 14-én, immár 29. alkalommal kerül átadásra a NOVOFER Alapítvány által 1989-ben létrehozott GÁBOR DÉNES-díj, amely a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon, és napjainkig 218-an részesültek ezen elismerésben.

részletek »

KE Kelit GmbH – új oktatási központ Budapesten

2017-12-20

Az innovatív csőrendszerek gyártója, a KE Kelit GmbH öt éve tartó robbanásszerű és dinamikus magyarországi üzleti fejlődését és új telephelyét november 23-án egy kitűnő hangulatú estével ünnepelte.

részletek »

A Magyar Épületgépészek Napja 2017 programja – 2017. november 30. - december 1.

2017-11-28

Az idén 22. alkalommal rendezik meg a Magyar Épületgépészek Napját, az évet lezáró nagy szakmai találkozót. A Magyar Épületgépészek Napja hagyomány, ünnep és egyben büszkeség a hazai épületgépész társadalom számára. A rendezvény szakmai hátterének bővítése érdekében idén a szervezésbe a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség, a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék és a Magyar Mérnöki Kamara mellett bekapcsolódott a Magyar Épületgépészek Szövetsége is.

részletek »

Sikeres volt a 49. Nemzetközi Gázkonferencia

2017-11-28

Sikeres és izgalmas Gázkonferenciát szervezett a Magyar Földgázkereskedő Zrt. Siófokon, a Hotel Azúrban, immár a 49.-et. Fazekas László, a rendező Magyar Földgázkereskedő Zrt. vezérigazgatója köszöntő beszédében elmondta, hogy különleges időszak előtt állunk, az elkövetkezendő két év döntő jelentőségű lesz a földgázellátás szempontjából. Az évtized végén lejár az ellátásbiztonságot garantáló hosszú távú orosz-magyar gázszerződés, jelenlegi információk szerint le fog járni az orosz földgáz Ukrajnán keresztüli szállítására vonatkozó tranzit szerződés. 

Ugyanakkor az utóbbi években jelentős infrastrukturális projektek indultak, hogy az európai földgázpiaci status quo-t, különböző regionális és geopolitikai érdekek mentén megváltoztassák. E projektek megvalósulását az évtized végére ígérik. Számos új lehetőség nyílik tehát az ellátásbiztonság növelésére. 

részletek »

A MET közgyűlése

2017-11-28

2017. október 19-én került sor a Magyar Energetikai Társaság tisztújító közgyűlésére. Miután a jelenlévők elfogadták az elnökség beszámolóját, a 2016. évi pénzügyi beszámolót és a 2017. évi pénzügyi tervet, megvitatták az elmúlt évek legfontosabb, a társaságot is érintő eseményeit.

részletek »

Víz- és szennyvízkezelés az iparban ’17 – Nemzetközi tudományos konferencia Zalakaroson

2017-11-28

A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusz, a Pannon Egyetem Mérnöki Kar, a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ, a Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége szakmai támogatásával került megrendezésre negyedik alkalommal a Víz- és szennyvízkezelés az iparban c. nemzetközi tudományos konferencia Zalakaroson a Hotel Karos Spa++++superior-ban 2017. október 19-én. A konferencia fő célja, hogy a víz- és szennyvízkezelés területén létrejött legújabb hazai és nemzetközi eredményeket a szakértő közönség számára hozzáférhetővé tegye, és teret adjon a szakmában dolgozó szakemberek, kutatók és ipari partnerek kapcsolatteremtéséhez és legújabb kutatási eredményeik bemutatásához. A konferencián 35 előadást hallhattak az iparból és a tudomány területéről érkezett szakemberek, magyar vagy angol nyelven, amelyek minden esetben aktuális kérdéseket feszegettek.

1. kép. Az Ifjú Kutatói Díj átadása a díjazottakkal

részletek »

Műszaki tájékoztató – Felületfűtés/-hűtés

2017-11-28

A REHAU Csoport mindig élen járt a technológia fejlesztésében és terjesztésében. Nem véletlen, hogy a REHAU már 2004-ben a legmagasabb szakmai szinten foglalta össze a termékeihez kapcsolódó tervezési, kivitelezési ismereteket.

Most itt a legújabb kiadvány, ami a Műszaki tájékoztató Felületfűtés/-hűtés címet viseli.

részletek »

A 49. Nemzetközi Gázkonferencia előzetes programja – FRISSÍTVE!

2017-10-30

2017. november 7-8.

Siófok, Hotel Azúr****

(8600 Siófok, Erkel Ferenc u. 2/c)

részletek »

Könyvismertető

2017-10-30

Megjelent az „Épületvillamosság” c. szakkönyv hetedik, átdolgozott kiadása. Az ismételt kiadást az indokolta, hogy a mintegy ezer példányban megjelenő előző kiadás egy év alatt elfogyott. Remélhetőleg a mostani, az új és aktuális szakmai ismereteket, a szakmához tartozó törvényeket, rendeleteket, előírásokat és szabványokat is feldolgozó szakkönyv hasznos információkat nyújt olvasóinak, az épületvillamos tervezőknek, kivitelezőknek, beruházóknak, az áramszolgáltatás szakembereinek, a villamos szakmát oktató szaktanároknak és az e területtel ismerkedő tanulóifjúságnak.

részletek »

IV. Soós Ernő Nemzetközi Tudományos Konferencia – Víz- és szennyvízkezelés az iparban 2017

2017-09-27

A Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ IV. nemzetközi tudományos konferenciáját szervezi

VÍZ- ÉS SZENNYVÍZKEZELÉS AZ IPARBAN 2017

címmel a víz- és szennyvízkezeléssel foglalkozó szakemberek, kutatók és érdeklődők számára.

részletek »

Gábor Dénes-díj

2017-09-27

A NOVOFER Alapítvány immár 29. alkalommal hirdeti meg a Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívását. A díjjal a műszaki és természettudományi felsőoktatás képviselőit, kutató-fejlesztő szakembereit kívánják elismerni és további alkotó munkára ösztönözni. A Gábor Dénes-díjat 2017 decemberében ünnepélyes keretek között, több kategóriában a Parlamentben adják át.

részletek »

Konferencia meghívó

2017-09-27

A Zuglói Egészségügyi Szolgálat szervezésében „Hőkomfort” címmel angol nyelvű, díjmentes konferencia kerül megrendezésre. A konferencia elnöke és főszervezője: dr. habil Révai Tamás, a Zuglói Egészségügyi Szolgálat igazgató főorvosa.

részletek »

Épületgépész Tervezői Konferencia (2017. szeptember 29.) – RÉSZLETES PROGRAMMAL!

2017-09-27

A 2017. évben a tavalyi siker után már második alkalommal megrendezésre kerülő Épületgépész Tervezői Konferencia célja, hogy a tervezői szakterületen tevékenykedők szakmai továbbképzését segíteni tudjuk és lehetőséget biztosítsunk a szakma szereplőinek egy egésznapos rendezvény keretein belül a találkozásra. A konferencián tervezői előadások keretében jelentős beruházások épületgépészeti tervei, kutatások, előkészítő tanulmányok eredményei kerülnek bemutatásra, kiemelve, alátámasztva mottónkat, hogy a gyakorlatunkban „a komfortért is mi felelünk”.

részletek »

Magyar Termék Nagydíjat nyert az AEROPRODUKT Zrt.

2017-09-27

2017. szeptember 5-én ünnepélyes keretek között adták át a Magyar Termék Nagydíjakat, a Parlament Felsőházi Termében. Idén 64 termék és szolgáltatás érdemelte ki a Magyar Termék Nagydíj Tanúsító Védjegy használati jogát. A díjazottak között szerepelt az AEROPRODUKT Zrt. is, amely BRK-J/EI90/G/M/HOT többleveles füstgázvezérlő zsalujával nyerte el a kitüntető elismerést, csongrádi vállalatként először. Az egyedi iparművészeti trófeát és Díszoklevelet az AEROPRODUKT Zrt. vezérigazgatója, Pusztai Zsolt vette át.

                                                                                 Fotó: Balázs Károly

részletek »

Felhívás „Alapfokú épületenergetikus szakmérnök” szakirányú továbbképzésre – FRISSÍTVE!

2017-08-29

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke 2017. szeptember elején ismét elindítja az épületenergetikusi szakmérnöki szakon történő másoddiplomás alapfokú képzést. A népszerű képzésre egy félévben maximum 30 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadjuk el.

részletek »

Megalakult az ASHRAE BME Hallgatói Tagozata

2017-08-29

Az ASHRAE (Amerikai Épületgépész Mérnökök Egyesülete) az USA-ban központtal rendelkező épületgépész egyesület, amely globális jellegű, azaz tagjai a világ különböző országainak épületgépész szakemberei. Az ASHRAE-nak több mint 65 000 egyéni tagja van, amelynek közel fele az USA-n kívüli. Tevékenységük elsősorban a szakterület újdonságainak naprakész követése, a vonatkozó szakirodalmak folyamatos kidolgozása, az épületgépész szakterület szabványainak teljes körű kidolgozása, a nemzetközi kutatások finanszírozása. Szakterületünk legjobb naprakész tájékoztatói, hiszen a négy kötetes ASHRAE Handbook-ból évente megjelenik az aktualizált változat, ami azt jelenti, hogy az épületgépészeten belül minden rész-szakterület frissítésére négyévenként kerül sor. 

részletek »