Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2021

Decemberi számunkban kiemelten foglalkozunk az Országos Magyar Épületgépész Napok rendezvényeivel, előtte pedig az épületgépészek számára érdekes szakmai cikkeket adunk közre.

Lektorált cikkünk szerzője a levegő hőforrású hőszivattyús fűtési rendszerek leolvasztási módszereivel foglalkozik. E rendszerek hátránya, hogy a kondenzálódó vízgőz bizonyos körülmények mellett a hőcserélőn dérréteget képez, ami jelentősen rontja a berendezés hatékonyságát. A szerző áttekinti a leolvasztás módszereit és energetikai szempontból vizsgálja a leolvasztás ciklusát, valamint annak üzemvitelre gyakorolt hatását.

Folytatjuk az előző számban megkezdett cikkünket, amelynek szerzője egy korszerű és zöld irodaház-komplexum megvalósításáról ír, ahol a folyamat az intelligens épületmegoldások alkalmazásával magas szintű energiahatékonyságot eredményezett. A cikk 2. részében a szerző bemutatja és értékeli az okos szabályozással működtetett épületgépészeti rendszerek éves teljesítményigényét a külső levegő hőmérséklete szerint.

A REHVA Journalból átvett cikk szerzője az Európai Közös Kutatóközpont által kidolgozott Level(s) uniós keretrendszerről ad tájékoztatást, amellyel az EU az épületek fenntarthatóságának közös követelményszintjét kívánja kialakítani. A Level(s) egy eszköz azok számára, akik szeretnék mérni, megérteni és javítani az épületek fenntarthatóságát annak  teljes életciklusa alatt.

Ha a paradigmaváltást tudományhoz kötődő értelmezésétől függetlenül leegyszerűsítjük szemlélet-változásra, akkor az épületgépészetben is megjelenik. Cikkünk szerzője kifejti környezetünk követelményeinek prioritását: egészség – fenntarthatóság - kényelem. Ez az a paradigmaváltás, aminek az épületgépészetben végbe kell mennie.

Következő cikkünk szerzője a BME Gépészmérnöki Karán zajlott Tudományos Diákköri Szekció keretében díjat nyert. A cikk a díjazott pályamunka alapján egy családi lakóépület dinamikus szimulációját mutatja be, amely során különböző épületgépészeti kialakításokat modellezett.

Utolsó szakmai cikkünk szerzője a Hi-Smart nemzetközi projekttel kapcsolatos előadásának néhány részletét foglalja össze. A projekt célja oktatási anyagok kidolgozása a felsőoktatásban részt vevő hallgatók és szakemberek számára, támogatva az intelligens, energiahatékony épületek tervezését, építését és üzemeltetését.

Ezt követően beszámolunk az Országos Magyar Épületgépész Napok rendezvényeiről, sorrendben a Műegyetemi Épületgépész Napról, amelynek mottója: Okos otthon és hatékonyság, majd a rendezvénysorozatot lezáró Épületgépész Bálról. Beszámolunk az OMÉN szegedi megnyitójáról, a pécsi regionális szakmai napról és a múzeumi eseményekről.

Az Épületgépészeti Múzeum kincsei közül ezúttal a szitákat mutatjuk be.

Megismerkedhetnek a léghűtésű Universal Smart X Chiller folyadékhűtővel, amely nemcsak folyamathűtésre és ipari környezetben történő felhasználásra alkalmas, de fűtéshez is optimális.

Szakmai híreink között olvashatnak a REHVA Knowledge Hub weboldaláról, amely független és kiváló minőségű, megbízható információkat kínál az épületgépészeknek, az épületgépészet szimbólumra érkezett javaslatokról és a BME Gépészmérnöki Karán rendezett Tudományos Diákköri Szekcióról. Közreadjuk felhívásunkat lapunk jövő évi előfizetésére.