Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2021

Szeptemberi számunk egyik kiemelt témáját a Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestülete (MACSOI) augusztus végi konferenciáján elhangzottak adták, ahol szó volt a megújuló energiaforrások helyzetéről és a fatüzelésű cserépkályhák jelentőségéről a „BB” besorolású épületek megvalósítása terén. A témához kapcsolódik első cikkünk, amelynek szerzője a szén-dioxid kibocsátás forrásait elemzi és bemutatja a kibocsátás különböző források szerinti prognózisát, valamint a várható hazai megújuló energiahordozó termelést és felhasználást. Következő cikkünk szerzője úgy ítéli meg, hogy jó esélyek nyílnak a fatüzelés előtt. Példákon keresztül azt vizsgálja, hogy sikerülhet-e egy átlagosan jó épületszerkezet mellett egy cserépkályhával és napenergiával kiegészített HMV termeléssel elérni a szükséges energetikai szintet.

A cserépkályhás találkozó beszámolójából kiemeljük a közösségi médiában indított környezetbarát fatüzelés éves programja keretében elhangzott előadásokat, amelyekben az égési levegő biztosításáról, a vizes hőcserélők beépíthetőségéről, a tűzifáról, mint megújuló energiaforrásról, a száraz tűzifa gazdaságosságáról és a cserépkályhába berakott tűzifa fentről történő begyújtásáról hallhatott a nagyszámú érdeklődő.

A REHVA Journalból átvett, angol nyelvű cikkünk szerzői egy meglévő olasz épület közel nulla energiafelhasználású épületté történő felújításának elméleti és tényleges értékei közötti különbséget elemzik. A megújuló energiák figyelembevételével összesen 16 különböző esetet vizsgáltak. Az eredmények primer energiában akár 38%-os eltérést is mutattak, a dinamikus szimuláció 26%-kal kisebb eredményt hozott, mint a tényleges áramfogyasztás.

A továbbiakban olyan fejlesztési eredményeket mutatunk be, amelyek segítségével megvalósítható az épületek energiahatékony üzemeltetése. Olvashatnak a hőfogyasztásmérést, az energiaszabályozást és az IoT alapú számlázást egyetlen eszközben megoldó Belimo Energy Valve-ről és a hőmennyiségmérők új generációjáról, a TA-Smart „okos” szabályozószelepről, amely 3 különböző szabályozási módot kínál: a hagyományos pozíció-, a térfogatáram- és a teljesítményszabályozást. Az új Resideo Thera-6 radiátorszelep-fej és a V2000SX termosztatikus radiátorszelep termékcsalád a radiátoros alkalmazások döntő többségéhez kiválóan alkalmas.

A Toshiba HAORI készülék kiváló műszaki paraméterekkel rendelkezik, a Toshiba ESTIA levegő-víz hőszivattyú a külső levegő energiáját felhasználva állít elő fűtővizet és használati melegvizet, alacsonyan tartva a működési költségeket. Bemutatjuk a Siemens RDS110 készülékét, amely a pontos hőmérséklet szabályozáson kívül méri és szabályozza is a páratartalmat. Megismerhetik a Galletti VLE típusú folyadékhűtőt, illetve kompakt levegő/víz hőszivattyút, amely széles hűtési, illetve fűtési tartományban alkalmazható. Utolsó cikkünk szerzője a nikkellel bevont sárgaréz szerelvények egészségügyi hatásait elemzi.

Az épületgépészeti múzeum kincseit bemutató cikksorozatban ezúttal a társas latrinákról olvashatnak. Hírt adunk az MTA új doktoráról, az MMK Környezetvédelmi Tagozat ünnepi üléséről, az OMÉN 2021 szervezéséről és a 2022-es Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállításról.