Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2021

Január-februári összevont számunkban több érdekes témáról olvashatnak.

Első cikkünk szerzői egy olyan minősítési rendszert mutatnak be, amelynek mutatói elsősorban a lakóépület felújítással fejleszthető energetikai és komfort jellemzőire összpontosítanak. A következő számunkban a minősítési rendszer eredményeit egy magyarországi demonstrációs épületre vonatkozóan mutatják majd be.

A következő cikkben a „befektetés-megtakarítás” eljárást ismerhetik meg, amely például épületek optimális hőszigetelési vastagságának meghatározására alkalmas. A cikket esettanulmány egészíti ki, ahol a szerző „befektetés-megtakarítás” eljárással és a hagyományos „összköltség” optimalizációs eljárással kapott eredményeket hasonlítja össze.

Az ammónia (R717) kitűnő hűtéstechnikai tulajdonságai mellett kedvező áron beszerezhető, valamint a természetre, ózonrétegre gyakorolt negatív hatása is gyakorlatilag elhanyagolható, használata azonban körültekintést, óvatosságot igényel. A szerző összefoglalja a tervezési és rendszerkialakítási szempontokat és ezeket példával szemlélteti.

A Pozsonyi Egyetem kutatói angol nyelvű cikkükben egy olyan hűtőrendszer vizsgálatának eredményeit mutatják be, amelyhez egy víztároló csatlakozik és a hűtőközeg előállításához hőszivattyút alkalmaznak. Azt vizsgálták, hogy ez a kialakítás hogyan járult hozzá a hőszivattyú indítási számának csökkentéséhez.

Következő cikkünk szerzője összegyűjtötte az ország primerenergia-felhasználásának statisztikai adatait és annak megoszlását a különböző energiahordozók között. Vizsgálja az energiafelhasználást befolyásoló tényezőket, így az átlaghőmérséklet alakulását, a megújuló energiaforrások és a különböző energiahordozók felhasználásának adatait.

Ezután több korszerű, energiahatékony berendezést és rendszert mutatunk be. Olvashatnak olyan a kompakt szabályozókról, amelyekkel biztosítható a fűtő és hűtő hőtermelők kaszkád szabályozása, illetve a különböző alternatív és kiegészítő hőtermelők bivalens működtetése.

Bemutatjuk a padlófűtési csövek tépőzáras fektetését, a rendszerhez illeszkedő padlófűtési osztó-gyűjtőt és szabályozó szettet.

A bemutatott, hővisszanyerős üzemű KWL Yoga szellőztető berendezések az oldalfalra, a mennyezet alá szerelhetők, így nem foglalnak el értékes alapterületet.

Olvashatnak olyan új berendezésről, ahol a beltéri egység tartalmazza a használati melegvíz tárolót, a fűtéshez, hűtéshez és a melegvíz-ellátáshoz szükséges berendezéseket, elektronikát és a szivattyút is.

A bemutatott szikkasztórendszer visszatartja az összegyűjtött esővizet, amit fokozatosan enged vissza a talajba, elősegítve így a talajvíz töltődését.

Utolsó cikkünk szerzője beszámol az európai épületgépész szövetség, a REHVA tavaly novemberi rendezvényéről, amelynek egyik fő témája az volt, hogy az épületeket a COVID járvány miatt szükséges bezárás után hogyan lehet újra megnyitni és biztonságosan használni.

Ebben a számban olvashatnak még a Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórum megalakulásáról és a Wilopark megnyitásáról. Két kiemelkedő kollégánktól búcsúzunk ebben a számban.