Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Bodó Béla - Tóth György

Pneumatikus csőpostahálózat a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum területén

Bodó Béla

mesteroktató, okleveles létesítménymérnök,
Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék

Tóth György

végzős hallgató
Létesítménymérnöki mesterszak levelező tagozat

Tóth György, a Debreceni Egyetem Létesítménymérnöki mesterszak, levelező tagozatának végzős hallgatója a Magyar Épületgépészek Napja 2012 alkalmából szervezett diplomadíj pályázaton az MSc Létesítménymérnöki szakirány kategóriában „Csőpostahálózat egészségügyi létesítmények között – A Debreceni Egyetem OEC pneumatikus csőhálózatának kiépítése” című diplomatervére díjat kapott. A következő cikk szemlélteti a diplomaterv témájául szolgáló berendezést.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma Kelet-Magyarország legnagyobb egészségügyi intézménye, amelyben kb. 1700 ágyon történik közel 150 000 fekvő beteg gyógyítása, szakrendelésen pedig másfél millió ember kapja meg a legmagasabb szintű egészségügyi ellátást.

Az intézmény a debreceni Nagyerdő területén, 2 telepen (I. és II. telep) helyezkedik el.

A Centrumban egyszerre zajlanak a gyógyítást, oktatást, valamint a kutatást felölelő magas szintű tevékenységek.

A Klinika célul tűzte ki, hogy a kor színvonalának megfelelő betegellátás mellett olyan gyógyító tevékenységet valósítson meg, amely mindenki számára hozzáférhető, segítve ezzel a betegek mihamarabbi gyógyulását, illetve egészségmegőrzését.

Ezen törekvések része volt, hogy a Klinika területén a laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges vér, vizelet és egyéb mintákat az intézetek pneumatikus csőpostahálózaton keresztül juttassák el a laborokba. Ennek alapját a DEOEC által megnyert, 2009. július 30-án aláírt TIOP 2.2.7. pályázati támogatás adta, amelynek keretén belül az intézményben megújulhatott többek között a sürgősségi ellátás, gyermekellátás, speciális ellátások (transzplantáció, súlyos égési sérültek kezelése), valamint a központi diagnosztika fejlesztése.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!