Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Dr. Horváth Miklós PhD

Az építészeti paraméterek hatása a gépészeti rendszerek méretezésére

Dr. Horváth Miklós PhD

egyetemi adjunktus
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

A szerző a BME Energetikai mérnöki alapszakának Épületenergetika szakirányán végzett, és jelenleg a Gépészmérnöki Kar Épületgépészeti és Eljárástechnikai gépészmérnök mesterszakán a Komfort épületgépészet szakirány hallgatója. Az alapszak befejezéseként készített szakdolgozatának konzulensei dr. Szánthó Zoltán egyetemi docens (BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék) és Csöppenszky Gábor okl. gépészmérnök (DUOPLAN Kft.) voltak. A szakdolgozat a Magyar Épületgépészek Napja alkalmából szervezett diplomadíj pályázat keretében a BSc Épületgépészeti szakirány kategóriában a zsűri döntése értelmében díjazott lett.

Felkérésünkre a szerző a következőkben bemutatja a 2011 őszén készített és a pályázatra benyújtott szakdolgozatának főbb eredményeit.

Szakdolgozatomat a Duoplan Kft-nél készítettem. Feladatom egy irodakomplexum energetikai számításának elkészítése, majd a számítások alapján az egyik szint fűtésének és hűtésének megtervezése volt. A feladat elkészítése során számos olyan érdekesség merült fel, amelyek azt indokolták, hogy egyes részletekben egy TDK* dolgozat keretében jobban elmélyedjek. A TDK-dolgozatom és szakdolgozatom egyes eredményeit korábban már több konferencián, illetve egy cikkben is bemutattam.

A kutatómunka célja a passzív energia-megtakarítási formákban rejlő lehetőségek vizsgálata volt. Ebből a szempontból fontosnak tartom az egyes építészeti paraméterek (üvegszerkezetek tájolása, optimális hőszigetelés-vastagság, optimális hőfizikai tulajdonságokkal rendelkező üvegszerkezet) optimális értékének megtalálását. Az optimális tájolás esetén a szoláris hőnyereségből eredő hőterhelés minimalizálása, a hőszigetelés és üvegszerkezet esetén pedig a gazdaságilag optimális szerkezet meghatározása volt a cél.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!