Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

2013 7-8. szám

Július-augusztusi összevont számunk a hőszivattyús alkalmazásokkal indul. Első elméleti cikkünk szerzői a BME és a Szabadkai Műszaki Főiskola tanárai és PhD doktorandusza. A cikkben a szerzők azt a modellt mutatják be, amely a hőszivattyú kondenzátorában lezajló hőátadási folyamatok leírására alkalmas. A Szent István Egyetem kutatói egy levegő-víz hőszivattyú alkalmazási feltételeit vizsgálják kültéri úszómedencék melegítése kapcsán. Nemcsak elméleti vizsgálatról van szó – valós körülmények között üzemelő hőszivattyús berendezést is vizsgálnak, és leírják a tapasztalatokat. Következő cikkünk ugyancsak a hőszivattyúk alkalmazásával kapcsolatos, de most az ivóvíz hőjének hasznosítása érdekében megvalósított berendezés energetikai üzemének értékelését mutatják be a szerzők.
Termelőüzem, nevezetesen egy autógyártó üzem energetikai kérdéseit és az energia-megtakarítás lehetőségeit elemzik következő cikkünk szerzői. Bemutatják az autógyártás folyamatát és a jelentkező energia-igényeket. Ezt követő cikkünk szerzői hagyományos építésű, többszintes lakóépületek energetikai vizsgálatát végezték el, és mutatják be a vizsgálat eredményeit.
Barótfi István professzor cikkében az épületgépészeti felsőoktatás jövőjét vizsgálja. Bemutatja az ún. Bolognai folyamat hatását a felsőoktatásra és konkrétan az épületgépészeti oktatásra. Megállapítja, hogy az épületgépészet jövője a szakmai tanszékek jövőjétől függ.
Beszámolunk az Épületgépészeti Múzeum anyagának kiállításáról a Műszaki és Közlekedési Múzeumban és a múlt ellenpontjaként fiatal kutatók PhD oklevelének átadásáról. Több rövidebb cikkünk kiemelkedő létesítmények, projektek és fejlesztések megvalósulásáról ad számot. Szerzőnk a fogyasztói gázberendezések kialakításával kapcsolatos műszaki-biztonsági felülvizsgálat kérdését elemzi, egy másik cikkben pedig az épületgépészet területén szükséges vízkezelés módját és szakmai hátterét mutatjuk be. Ehhez a témához kapcsolódik a mágneses tulajdonságú szennyeződések leválasztásának bemutatása is. A korszerű rendszermegoldások és idomválaszték bemutatása kapcsolódik a témához.