Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Júniusi számunk kiemelt témája a szellőztetés és a klímatechnika. Ebben a kérdéskörben két tudományos igényű cikkel kezdjük a cikkek sorát, amelyben a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék és a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar Épületgépészeti Tanszékének kutatói a síksugarak és az épületek légtömörsége területén elért eredményeikről adnak tájékoztatást. Utóbbi cikk előzménye a szerzőknek a január-februári számunkban megjelent cikke, amelyben a légtömörség-mérés módszerét tárgyalják. Mostani számunkban az eszéki egyetemmel együttműködve elvégzett mérések módszerét, kiértékelését és ennek eredményeit mutatják be.
Felhívjuk a figyelmet a Rehva Journal partner folyóiratunkból átvett (angol nyelvű) cikkre, amelyben az igény szerint szabályozott szellőztetéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatokról és ennek energetikai, valamint a levegőminőségre gyakorolt hatásáról olvashatnak. Hosszabb szakcikkben foglalkozunk a változó hűtőközeg-áramú hőszivattyús rendszerek alkalmazási kérdéseivel is. Emellett rövidebb cikkekben olvashatnak olyan érdekes témákról, mint az anemosztátok esetében elvégezhető pontos és megbízható mérés eszközei, az életciklus költségelemzés szerepe a hűtés- és klímatechnikai berendezéseknél, a passzív hűtés alkalmazása, a korszerű teljesítményszabályozás energiafogyasztásra gyakorol kedvező hatása és a talajhő-hasznosító hővisszanyerős szellőztetés kérdése.
Beszámolunk a „Fókuszban a jövőnk” című, a Szent István Egyetemen megrendezett konferenciáról és bemutatjuk a TERC építőipari centrum munkáját és eredményeit. Tanulságos életpályák sorozatunkban ezúttal Flück Róbert beszél magáról és fejti ki gondolatait.

Következő, összevont számunk augusztus végén jelenik meg, kiemelt témája a vízellátás, vízelvezetés és a hőszivattyús berendezések vizsgálata, alkalmazása lesz.