Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Májusi számunk központi témája a megújuló energiaforrások hasznosítása az épületgépészeti rendszerekben. A téma bevezetéseként két érdekes és tartalmas cikket közlünk, elsőként a napkollektoros rendszerek tervezésének szempontjairól. Szerzőnk kitér a rendszert alkotó legfontosabb elemekre és azok kiválasztására. A másik cikk szerzője a hőszivattyúk alkalmazásának hazai és európai helyzetét tárgyalja. A téma kifejtéseként bemutatjuk a radiátoros fűtésnél is alkalmazható hőszivattyúkat és az ezekkel kialakított hőszivattyús rendszert. A megújulók alkalmazásával több cikkünk is foglalkozik, amelyek szerzői korszerű megoldásokat és rendszerkialakításokat mutatnak be.
Ebből a számból sem maradhatott el a komfort és energetikai követelmények tárgyalása. Angol nyelvű cikkünk szerzője egy európai vizsgálat eredményeit mutatja be, amely során az európai és a nemzeti szabványokban megjelenő komfort- és akusztikai követelményeket elemezték és értékelték. Rövid hírben felhívjuk a figyelmet a 2015-től szigorodó hővédelmi követelményeire. Lektorált szakcikkünk szerzője – egyébként a Magyar Épületgépészek Napja 2012 PhD szekciójának egyik előadója, a helyiségek instacioner üzeme közben beálló komfort feltételek modellezéséről ír. Bemutatja az instacioner folyamatok csökkentési lehetőségeit és a vizsgálattal kapott hőérzeti jellemzőket.
Ebben a számban mutatjuk be az idei Hungarotherm-díjasok közül azokat, akik az előző számban nem szerepeltek és hírt adunk az ÉMI új építőipari tudásközpontjának átadásáról. Folytatjuk a tanulságos életpályákat bemutató sorozatunkat is, ezúttal Marosi József gondolatait olvashatják.