Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Szeptember végén érdekes előadásokkal, nagy szakmai érdeklődés mellett lezajlott a IV. Épületgépész Tervezői Konferencia, amelyről októberi számunkban beszámolunk és értékelést is közreadunk. A konferencia egyik témája az Új Nemzeti Galéria épületgépészeti tervezése volt, amelynek részleteiről több előadás hangzott el. Az előadások alapján lapunkban összefoglalót olvashatnak az összetett követelményeknek megfelelő épületgépészeti rendszer tervezéséről.

Szakmánk következő kiemelkedő eseménye az Országos Magyar Épületgépészek Napja – OMÉN 2019 rendezvénysorozata lesz. Ennek alkalmából adják át az Év Épületgépésze-díjakat, amelyekre november 8-ig lehet jelölni. Erről részletes tájékoztatót olvashatnak lapunkban. Ugyancsak a rendezvénysorozat alkalmából kerül sor a Tervezői Pályázatra, ennek kiírását közreadjuk. Ezúton is felhívjuk a figyelmet arra, hogy a beadott pályaművek bemutatására november 28-án kerül sor a szakmai hírünkben megadott időpontban és helyen.

A rendezvénysorozat jó alkalom lesz a találkozásokra, eszmecserékre, ismeretek bővítésére. Erre kiváló alkalmat biztosít a Műegyetemen sorra kerülő rendezvény is, ahol érdekes előadások, egyetemi hallgatóknak szervezett vetélkedő és diplomatervek bemutatása mellett szakcégek bemutatkozása biztosítja majd a tartalmas programot.

Szakmai cikkeink sorát egy lektorált cikk nyitja, amelynek szerzője a szellőztető berendezésekben visszanyerhető hő nagyságát vizsgálja. A tervezés során fontos a minél pontosabb méretezési adatok használata, hogy a tervező az adott éghajlati viszonyok mellett a legjobb becslést tudja szolgáltatni a várható energia-megtakarítást illetően. A bemutatott kutatás célja a hővisszanyerésben rejlő lehetőségek vizsgálata volt nagyfelbontású időjárási adatok feldolgozásával. A kutatási munka során kidolgozott módszerekkel a szerző a tervezéshez is felhasználható segédtáblázatokat hozott létre, amelyekkel a világ vizsgált városaiban becsülhető a tervezett szellőztető berendezésben realizálható energia-megtakarítás mértéke.

A REHVA Journal-ból átvett, angol nyelvű cikk szerzői a minőségirányítás és a digitalizálás szerepét vizsgálják az épületek energiahatékonyságának növelésében. Ha bevezetik a minőségirányítást a projekt sikerének biztosítása érdekében és kihasználják a digitalizálásban rejlő lehetőségeket, akkor jó esély van arra, hogy az európai épületállomány valóban fenntarthatóvá és energiahatékonnyá váljon.

Közreadjuk egy felmérés eredményét, ami rávilágít arra, hogy az irodaingatlanok energiahatékonysága közötti különbségek a bérleti és az üzemeltetési díjakban is megmutatkoznak. Az irodaépületek kiválasztásakor egyre fontosabb szempont az ingatlan energiahatékonysága, hiszen nem mindegy, hogy a bérlők mennyit költenek az üzemeltetésre. Egy megfelelően hőszigetelt irodaépület üzemeltetési költsége akár 40 százalékkal is kevesebb lehet. Emellett fontos a komfortos és kellemes környezet biztosítása is.

Ebben a lapszámban olvashatnak a ventilátorok akusztikai jellemzőiről és korszerű szellőztető berendezésekről, valamint alacsony és könnyebben szállítható kültéri egységekről is.

A hidraulikai beszabályozás ma már kötelező. Cikkünkben olvashatnak a fűtés- és hűtéstechnikai rendszerek beszabályozására alkalmas, korszerű megoldásokról, szerelvényekről.

Bemutatjuk az Érték és Minőség Nagydíjban részesült HAJDU SMILEY rétegfűtésű forróvíztárolót.

Az Épületgépészeti Múzeum kincsei közül ezúttal azokat az író- és rajzeszközöket mutatjuk be, amelyekkel fél évszázada az épületgépészeti tervek is készültek.

És akire ma büszkék vagyunk: interjút készítettünk Török Balázzsal, aki a Wordskills versenyen, Kazanyban a víz-, gáz és fűtésszerelő szakmában hazánkat képviselte és kiválósági érmet kapott.