Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Júniusi számunkat elsősorban a lég- és klímatechnikának szenteltük. Első cikkünk szerzője azoknak a vizsgálatoknak az eredményeit mutatja be, amelyek célja az éjszakai szellőzés és a légvezetési rendszer hatásainak a vizsgálata és értékelése volt. Az éjszakai szellőztetéssel a meleg nyári napokon is csökkenthető a hőterhelés, amit a szerző mérések és számítások eredményeivel is igazol. A mérésekre a Debreceni Egyetem Műszaki Karának PASSOL laboratóriumában, valamint a Belső Környezet Minősége laboratóriumban került sor.

Második cikkünk hővisszanyerős berendezés energiahatékonyságának vizsgálatáról szól, ennek eredményeit mutatja be. A BME ÉPGET tanszék laboratóriumában kifejlesztett mérőberendezésen (amelyet a szerző májusi számunkban részletesen is bemutatott) végzett mérések eredményeit felhasználva a szerző számítással meghatározza az éves megtakarított szellőzési energiát, valamint az előfűtő energiafogyasztását polisztirén anyagú, csak hőátvitelre alkalmas ellenáramú hővisszanyerővel és polimer membrán anyagú, hő- és nedvességátvitelre is alkalmas ellenáramú entalpiás hővisszanyerővel üzemelő szellőztető rendszer esetében. A vizsgálatot különböző éghajlatú európai régiókra végezte el. Az eredmények alapján a szerző megállapítja, hogy az entalpiás hővisszanyerővel nagyobb energia-megtakarítás érhető el.

A belső környezeti minőség vizsgálatához kifejlesztett kombinált érzékelő és kiértékelő rendszert mutat be angol nyelvű cikkünk, amelyet a REHVA Journal 2019. április száma alapján közlünk. A bemutatott fejlesztés célja a rövid és hosszú távú vizsgálatokhoz is alkalmas, felhasználóbarát rendszer kifejlesztése volt. A mért adatok jól használhatók az épületek auditjánál, valamint az okos épületek besorolásánál is.

Szerzőink példák segítségével bemutatják az EasyGreen Solutions zöldenergia megosztó rendszert, amely segítségével a zöldenergia hasznosítás informatikai eszközökön követhető a társasház üzemeltetői és a fogyasztók számára is. A vezérlő biztosítja az egyes fogyasztók lekapcsolását, illetve felkapcsolását a zöldenergia hasznosító rendszerre, illetve a műszaki felügyeletet.

A következő cikkünk szerzői azokra a korszerű („smart”) megoldásokra hívják fel a figyelmet, amelyek képesek az energiahatékonysági célkitűzések megvalósítására.

Az előzőekhez kapcsolódva több olyan fejlesztési eredményt mutatunk be, amelyek segítik az energia-felhasználás csökkentését. Olvashatnak a korábban már említett polimer membrános entalpia hőcserélős berendezésekről, magas hatásfokú, alacsony zajszintű hővisszanyerőkről, elburkolható hőszivattyús klímákról, újgenerációs, kompresszoros folyadékhűtő sorozatról, klímaberendezésekhez kifejlesztett új, intelligens vezérlési megoldásokról, az adiabatikus hűtés előnyeit alkalmazó termékcsaládról.

Egy korábbi konferencia előadás alapján azt az írást adjuk közre, amelynek szerzője saját eredményei és tapasztalatai alapján a fatüzelésű berendezések alkalmazásának létjogosultságát és feltételeit elemzi kis energiaigényű épületekben.

Szakmai híreink között olvashatják az MMK küldöttének beszámolóját a REHVA, az európai épületgépész szövetségeket tömörítő szövetség éves közgyűléséről. Felhívjuk a figyelmet szakterületünk három fontos rendezvényére. Szeptember végén rendezik meg a IV. Épületgépész Tervezői Konferenciát, amelynek tervezett programját is közreadjuk. November utolsó hetében kerül sor az Országos Magyar Épületgépész Napok rendezvénysorozatra, amellyel kapcsolatban felhívást adunk közre. Ugyancsak tájékoztatjuk olvasóinkat a november 29-én sorra kerülő Műegyetemi Épületgépész Napról.

Júniusban immár hatodik alkalommal rendezték meg a Weishaupt Kft. szervezésében a Környezetbarát napot, amelyről és az ott meghirdetett Zellerin Mátyás Díjról olvashatnak lapunkban. Az Épületgépészeti Múzeum kincseit bemutató sorozatunkban ezúttal a Pitot- és a Prandtl-csövet mutatjuk be.