Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Lapunk január-februári számával a XIII. Pollack Expóra készülünk, amelynek meghívóját közreadjuk. A rendezvény szlogenje: Intelligens város – Intelligens társadalom, ennek fontos eleme pedig az intelligens épület. A látogatók a rendezvényen előadásokat hallhatnak azokról a fejlesztésekről, amelyek segítségével folyamatosan információ szerezhető az épületgépészeti rendszerek működéséről. A Pollack Expo másik kiemelt témája a hatékony vízellátás lesz, amellyel kapcsolatban kétnapos nemzetközi konferenciát rendeznek. A lapunkban közreadjuk az első nap délutánján sorra kerülő Kéményes Szekció programját is, amelynek előadói az égéstermék elvezetés aktuális kérdéseivel foglalkoznak.

Első cikkünk a témát és a szerzőket illetően is kapcsolódik a rendezvényhez, hiszen a szerzők azoknak a vizsgálatoknak az eredményeit mutatják be, amelyeket a PTE MIK Grundfos szivattyú laboratóriumában folytattak. Ezt a cikket a REHVA Journal-ban megjelent írás másodközlése követi, amely az Európai Bizottság által támogatott Horizon 2020 program részét képező MOBISTYLE projektet, a vizsgálat módszerét és megállapításait mutatja be. A projekt során az épület használói folyamatosan tájékoztatást kapnak az épület energiafelhasználásáról és belső környezeti paramétereiről, és ennek alapján energiatudatosabban viselkednek, közérzetük javul.

Ebben a számunkban lektorált cikkek közreadásával visszatekintünk az OMÉN műegyetemi rendezvényei keretében lezajlott PhD szekció munkájára. Szerzőink bemutatják a fázisváltó anyagok felhasználásának egyik lehetőségét az energiafelhasználás csökkentésére. A cikkben egy telekommunikációs központ hűtési energiafelhasználásának vizsgálatáról és az elért megtakarítás nagyságáról olvashatnak. A következő cikk szerzői az vizsgálták, hogyan változik egy háztartási méretű, fatüzelésű kazán teljesítménye és károsanyag-kibocsátása a szekunder levegő változtatásával módosuló égési folyamatok során. Megállapítják, hogy meghatározható egy olyan munkapont, amelynél a legnagyobb energiatermelés mellett a legkisebb a károsanyag-kibocsátás. A PhD szekción előadó pozsonyi szerzőnk szerzőtársaival azokról a kutatásokról számol be angol nyelvű cikkében, amelyek célja az üvegházak üzeme során elérhető energia megtakarítás vizsgálata.

A Magyar Épületgépészek Napja rendezvénysorozata keretében szervezett tervpályázati előadások egyik témája egy onkológiai központ sugárterápiás részlegének klíma tervezése volt. Szerzőnk a tervezés szempontjait, a számított terheléseket és az elkészült tervet mutatja be cikkében.

A BME ÉPGET Légtechnikai Laboratóriumában kialakított mérőszobában szerzőnk azt vizsgálta, hogy egy kisterű irodahelyiségben hogyan függenek a huzatkomfort jellemzők a helyiség beépítettségétől. A mérések alapján megállapítja, hogy a beépítettség jelentősen befolyásolja a huzatkomfortot, eredményei alapján tervezhető a levegő sebesség várható értéke.

Ezenkívül olvashatnak olyan visszafolyás-gátló szerelvényekről, amelyekkel megakadályozható a nem ivóvíz minőségű víz visszaszívása, visszafolyása az ivóvíz hálózatba, így ezek az egészséges ivóvíz biztosításának fontos eszközei. Bemutatjuk a HIU2 távfűtés modult, amely lehetőséget biztosít a távhő hálózatra csatlakozó társasházakban a használati melegvíz lakásonkénti előállítására.

A tavasz másik kiemelkedő szakmai eseménye a CONSTRUMA csokor lesz, amelynek egyik rendezvénye a 10. alkalommal sorra kerülő HUNGAROTHERM kiállítás. Ismét megrendezik a RENEO kiállítást, amely a megújuló energiát témájában nyújt áttekintést a szakembereknek. A kiállítás-csokor előzetes programját olvashatja lapunkban.

A fatüzelésű kazán mérési eredményeit bemutató cikkhez kapcsolódik a helyes fatüzelés feltételeit bemutató cikkünk, amelynek szerzője meghívja az olvasókat a Magyarországi Cserépkályhások és Kandallóépítők Országos Ipartestületének rendezvényére, ahol az érdeklődők sok ismeretet és tapasztalatot szerezhetnek a környezetbarát fatüzelésről.

Tanulságos életpályák sorozatunk is a Pollack Expóhoz kapcsolódik, hiszen a rendezvény egyik fő szervezője, Baumann Mihály szakmai életútját és véleményét ismerhetik meg

Ebben a számban részletesebben is bemutatjuk az Épületgépészeti Múzeum egyik kincsét, az előző számban már említett reagens csöves gázkoncentráció mérő műszert.

Híranyagaink között olvashatnak az MMK Épületgépészeti Tagozat tisztújításáról, az áprilisban sorra kerülő 27. DUNAGÁZ Konferenciáról és Kiállításról és megemlékezünk a közelmúltban eltávozott két épületgépész kollégánkról: Arnold Károlyról és Nagylucskay Lászlóról, akik szakterületünk kiemelkedő személyiségei voltak.