Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 9. szám

Hozzászólások

Épület Információs Modellezési eljárás alkalmazása az épületgépészetben (BIM tervezés)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Virág Zoltán - Virág Zsolt - Orosz Tamás

Épület Információs Modellezési eljárás alkalmazása az épületgépészetben (BIM tervezés)

Virág Zoltán

épületgépész, vezető tervező
DUOPLAN Kft.

Virág Zsolt


DUOPLAN Kft.

Orosz Tamás


DUOPLAN Kft.

Mi a BIM? A BIM (Building Information Modelling) a mai modernkori kihívásoknak és elvárásoknak megfelelő tervezési módszer. Bár a rendszer már a 2000-es évek elején elkezdett terjedni, hazánkban csak az elmúlt években lett hangsúlyos. Gyorsuló világunkban az információ azonnali rendelkezésre állása szinte alapvető elvárás, így tervezőként elsődleges feladatunk, hogy terveink a lehető legtöbb, egyszerűen és gyorsan hasznosítható információt tartalmazzák.

A tervezői munka során a mérnök gárda egy létesítmény megvalósításán dolgozik, mégpedig az épület születése előtti időszakban. Ezt úgy éri el, hogy munkáját és feladatát – a valós életben végezve – először a virtuális világban oldja meg. A mérnöki virtuális világnak kiemelkedő szerepe van az épület megvalósulásának szempontjából, hiszen itt készül a gondolatból egy megvalósítható terv, amely alkalmas a kivitelezésre, a létesítmény megszületésére és az előirányzott életciklus megvalósítására.

Az épületgépészeti terv kidolgozása során fő célként tartjuk szem előtt, hogy a tervezett rendszer kiszolgálja a megálmodott új épület energetikai és komfortigényeit. Elégítse ki az épület különleges működési igényeit, műszaki követelményeit és a megvalósíthatóság gazdaságossági feltételeit. Messzemenően figyelembe vesszük, hogy magas műszaki színvonalú, ugyanakkor gazdaságos rendszer legyen, gondolva az élet- és vagyonvédelem elengedhetetlen szempontjaira is.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!