Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2020

Takács János - Mudrá Martina

A távhőrendszer hatékony működésének biztosítása gázmotor és hőszivattyúk alkalmazásával

Takács János

PhD, Professzor

Mudrá Martina

egyetemi hallgató

A szerzők a hőforrás optimalizálására vonatkozó javaslatot mutatják be, amelyet Brezno nyugati lakótelepének központi távhő rendszeréhez készítettek. Itt a meglévő hőforrást három földgáztüzelésű melegvízkazán alkotja, amelyek a lakóövezet szélén kaptak helyet. A meglévő hőforrás üzemeltetését egy kapcsolt energiatermelő egység – gázmotor és két víz-víz hőszivattyú – egészíti ki. A gázmotor és a hőszivattyúk működését a hálózathoz való külső csatlakozás nélkül tervezték. A javasolt megoldás fő célja a gázmotor teljesítményének összehangolása a hőszivattyú fogyasztásával.

A használati melegvizet a gázmotor és a hőszivattyúk alkalmazásával nagyméretű tárolóba gyűjtik össze. A visszatérő fűtőközeg először a hőszivattyúkon, majd a gázmotoron keresztül halad át, és ha szükséges, a fűtőközeget a kazánok utófűtik.

A javasolt megoldás lényege, hogy a távhő rendszernek lehetősége van rendkívül hatékony kombinált hő- és villamosenergia-termelésre és a környezeti energia hatékony felhasználására a gázmotoron keresztül.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!