Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2022

A Magyar Épületgépészet áprilisi számának egyik kiemelt témája az épületek energetikai hatékonyságának kérdése. Első cikkünk szerzői a Kádár-kockának nevezett épületek felújításának támogatásához használható dinamikus épületszimulációs módszert mutatják be, amellyel az időjárás, a geometriai kialakítás, a gépészet és a felhasználói szokások különböző változóit kezelve vizsgálhatók az épület igényei és terhelései az energiahatékony felújítás érdekében. A következőkben felhívjuk a figyelmet a REHAU szakmai napjára, amelynek kiemelt témája az energiabetárolási funkcióval rendelkező beton födém.

Építészmérnök szerzőnk a napfény használatát és alkalmazását vizsgálta egy múzeumépület esetében, ahol a terekbe bejutó fény mennyiségét különböző szerkezetekkel változtatta. A napfényre gyakorolt hatásokat szimulációs módszerekkel vizsgálta.

Egy díjazott szakdolgozat szerzője egy vérellátó központ fűtés-hűtésének és szellőztetésének tervezési munkáját mutatja be. Az épületben jelentkező fűtési és hűtési igények kiszolgálására VRF rendszert tervezett, a befújt levegő temperálását közvetlen elpárologtatós hőcserélővel oldotta meg.

A MACSOI titkára cikkében sorra veszi a különböző energiaforrásokat, különös tekintettel a jelenlegi háborús helyzetre. Kifejti, hogy a megújuló energiaforrások között fontos szerepet játszik a tűzifa, amelyet környezetbarát módon lehet eltüzelni akár előregyártott, akár helyszínen épített egyedi berendezésekben.

Lapunkban bemutatjuk a Vettó Kft. korszerű regenerált közvetítőközegeit, amelyek előállítása sokkal kisebb szén-dioxid kibocsátással jár, mint a piacon található, jelenleg általánosan használt szénhidrogén bázisú verziók. Olvashatnak a Rosenberg Hungária Lég- és Klímatechnikai Kft. termékkínálatában szereplő fan-coil berendezések különleges tulajdonságairól is.

Több fontos szakmai eseményről is tájékoztatást adunk ebben a lapszámban. Így olvashatnak a nemzetközi USX Roadshow-ról, amely során hazánkban is bemutatták a Toshiba Air-Cond által forgalmazott, világszerte sikeres Universal Smart-X-et, továbbá az Épületgépész(et) szimbólumra benyújtott javaslatok nyilvános értékeléséről, a 40. Construma Nemzetközi építőipari szakkiállítás és a 12. Országos Kéménykonferencia sikeréről, valamint arról, hogy tíz évvel ezelőtt adtak át először létesítménymérnöki diplomát a Gödöllői Egyetemen. Tájékoztatást adunk a Szivattyúk, kompresszorok, vákuumszivattyúk szakmai kiadvány megjelenéséről is (BB-PRESS Kiadó).

Az Épületgépészeti Múzeum kincseit bemutató sorozatunk ezúttal a Construmán nagy sikert aratott kincsekkel foglalkozik, mint az „Ördög fürdőkádja”, egy 120 éves, öntöttvas radiátor, egy szoba WC, egy légó WC és a vitrin asztalban bemutatott rajzeszközök, logarlécek.