Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2021

Novemberi számunkat egy lektorált cikk közreadásával kezdjük, amelynek szerzője azoknak a vizsgálatoknak az eredményeit mutatja be, amelyek célja a hűtőolaj kondenzációs hőátadásra gyakorolt hatásának kimutatása volt. A hűtőolaj rontja a közeg hőtechnikai jellemzőit, a hűtőközeg pedig az olaj kenési tulajdonságait módosítja.

A következő két, angol nyelvű cikk szerzői az energiahatékony épületekkel foglalkoznak. Először egy korszerű és zöld irodaház-komplexum megvalósításáról olvashatnak, ahol a folyamat az intelligens épületmegoldások alkalmazásával magas szintű energiahatékonyságot eredményezett. A megvalósult épület hatékonysága 42%-os energia-megtakarítást és 34%-os üzemeltetési költségmegtakarítást ért el.

A REHVA Journalból átvett cikk szerzői az okosépület-mutató (Smart Readiness Indicator - SRI) fogalmát mutatják be. Az első okosépület-mutató változat 2020-ban készült el, majd 2021-ben az EU tagállamaiban hatályba léptek az úgynevezett SRI-jogszabályok. Az Európai Unió tagállamai döntik el, hogy a nemzeti tesztelés után hogyan vezetik be az okosépület-mutatót.

Röviden bemutatjuk azt a pályamunkát, amelynek szerzője Dr. Büki Gergely Távhő Ígérete Elismerésben részesült. A szerző egy olyan rendszert vizsgált, ami a Komáromi Termálfürdő elfolyó vizének hőtartalmát hasznosítja hőszivattyú segítségével. Számításokkal vizsgálta a környezetre gyakorolt hatásokat és a beruházás megtérülését.

Napjaink egyik izgalmas kérdése az energiaárak növekedése. Cikkünk szerzője statisztikai adatok alapján bemutatja az árakban bekövetkezett változásokat és elemzi, hogy mi okozhatta a hatalmas áremelkedést? Végül felteszi a kérdést: mit hoz a jövő?

Az acélszerkezetek védelmére a két legelterjedtebb korrózió gátló eljárás a tűzihorganyzás és a festés. A szerző a tűzihorganyzás előnyeit foglalja össze, amely révén erős, kohéziós kötéssel kapcsolódó bevonat alakul ki, amelynek tulajdonságai kiemelkednek a többi felületvédő eljárás közül.

Következő cikkeinkben korszerű termékeket és berendezéseket mutatunk be. A Stratos MAXO és Stratos GIGA2.0 szivattyúk a mai kor legmagasabb műszaki követelményeinek megfelelő, innovatív technológiákat alkalmazó gépek, beépítésükkel és használatukkal az üzemeltetési költségek minimalizálhatók. A Helios AIR1 sorozat háromféle kialakításban, 22 típussal és 100-nál is több konfigurációs lehetőséggel kínál megoldást lakások, irodák, intézmények, óvodák, iskolák, szállodák, ipari- és kereskedelmi épületek szellőztetésére. A Ke Kelit Kelen cső –5 °C-ig szerelhető, ezért a téli hegesztési munkáknál a leginkább ajánlható. Bemutatjuk a Lindab tűzvédelmi megoldásait a hő- és füstelvezető rendszer illetve tűzcsappantyúk területén.

Közreadjuk egy tanfolyam programját, amely a tervezők, szakértők, felelős műszaki vezetők, műszaki ellenőrök képzését célozza.

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből ezúttal a barométerekkel ismerkedhetnek meg és megnézhetik a múzeum tulajdonában lévő higanyos és aneroid műszerek képeit.