Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 9. szám

Hozzászólások

A BME csapata az idei Solar Decathlon Europe versenyen – Épületgépészeti összefoglaló a koeb projektről

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Csapó Dániel

A BME csapata az idei Solar Decathlon Europe versenyen – Épületgépészeti összefoglaló a koeb projektről

Csapó Dániel

MSc egyetemi hallgató
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és gépészeti eljárástechnika mesterszak

Véget ért a nemzetközi Solar Decathon házépítő innovációs verseny európai megmérettetése, ahol 10 csapat dolgozott ki saját országukra jellemző, vagy egyéb aktuális problémákra reflektáló építészeti megoldásokat. Előző számunkban már írtunk a koeb BME csapatáról, célkitűzéseiről és annak esővízgyűjtéses rendszeréről.

A koeb csapata a sátortetős kockaházak felújítását, és a magyarországi vidéki épületállomány revitalizációját tűzte ki célul, amelyre egy moduláris rendszert dolgozott ki. A rendszer segítségével minimálisra csökkenthető a helyben végzett munka, a modulok pedig komplex rendszerként vehetnek részt az otthonok kényelmesebbé és energiahatékonyabbá tételében.

Bár a verseny véget ért, a ház szeptember 29-ig még megtekinthető Szentendrén, az ÉMI Nonprofit Kft. telephelyén, ahol jobban megismerhetik az épület és a modulrendszer lehetőségeit. Az épület képét előző számunkban láthatják.

Az innováció mellett fontos szempont volt a környezet védelme, gondolva itt az alkalmazott technológiákra, az alapanyagokra és a megújuló energiaforrások alkalmazására.

A gépészeti rendszer

A verseny komfort feltételek szabályzatában meg van adva, hogy mennyi pont jár az adott paraméterre. A maximális pontszámokhoz tartozó értékeket az 1. táblázat foglalja össze. Itt a hőkomfort, a levegőminőség, a vizuális és akusztikai komfort is szerepet kap a pontozás során. Ezeket figyelembe véve kellett megterveznünk az épület működését. A koeb versenyház fűtését, hűtését és használati melegvíz előállítását Daikin Altherma 3 típusú hőszivattyúval oldottuk meg. Mivel az épület könnyűszerkezetes, nagyon fontos az épületgépészeti rendszerünk megfelelő dinamikája, hogy a változásokat gyorsan követni tudjuk. A hőszivattyú egy osztó-gyűjtőn keresztül mennyezeti-, padló- és légkaloriferes kört lát el. Az álmennyezetbe az NGBS által gyártott mennyezethűtő-fűtő paneleket építettünk be. A könnyűszerkezetes, moduláris építészet és a szétszedhetőség miatt a Merkapt által forgalmazott, vékony beépítési magasságú, kis időállandójú Floortherm típusú padlófűtés került az épület rétegrendjébe.

A légkezelő a Daikin által gyártott D - AHU - Modular Light típusú rekuperatív hővisszanyerős, 300 m3/h (Δp = 100 Pa) szállított térfogatáramú gép, ami után egy 1 kW-os légkalorifert építettünk be.

 

A gabion fal

Az épület déli tájolású napterének tömegfala bazalt törmelék feltöltésű gabion fal (1. kép). Az elsősorban kertépítésben alkalmazott szerkezet tömegfalként történő hasznosítása olyan innovatív alkalmazás, amivel szakirodalmakban, kutatásokban is ritkán foglalkoztak. A belsőépítészeti és fenntarthatósági szempontból is optimálisnak számító természetes kőanyag energetikailag is új lehetőségeket biztosít.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!