Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 9. szám

Hozzászólások

Moduláris folyadékhűtő a FELZER-től

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Orbán Péter Viktor

Moduláris folyadékhűtő a FELZER-től

Orbán Péter Viktor

épületgépész, mérnök üzletkötő
Smartcool Kft.

Korunk egyik fő kihívása a különböző, gyorsan változó helyzetekhez való adaptáció, aminek a kielégítéséhez mindenképp szükséges olyan gyártó, amely nemcsak tömegtermelést végez, hanem akár egyedi igényeket is ki tud szolgálni. Így kerültünk kapcsolatba a FELZER hűtőgép és hőszivattyú gyártóval. A lettországi cég saját fejlesztő csapattal és innovatív termékpalettával rendelkezik, mint például különböző természetes hűtőközegekkel szerelt folyadékhűtők (CO2, propán, bután), magas hőmérsékletű levegő-víz hőszivattyúk, és nem utolsósorban moduláris víz-víz folyadékhűtők. 

A FELZER magyarországi disztribútora és kizárólagos szakszervize a SmartCool Kft.

A FELZER Multiwat hűtőgép egy blokkokból felépíthető, moduláris rendszer, a gépek névleges egységteljesítménye 70 kW-tól egészen 250 kW-ig variálható, fizikai mérete teljesítménytől függetlenül egységes, 1,25 x 0,88 x 1,85 m (H x Sz x M). A blokkok tömege 500-900 kg között változik, teljesítménytől függően. A méretekből és a tömegből fakadóan rendkívül könnyű a gépek helyszínre mozgatása és összeszerelése. Ez a megoldás főleg régi rendszerek felújításakor előnyös tulajdonság, hiszen akár teherliftben is mozgathatók az egységek, így akár parkoló-, akár tetőszintre könnyen és egyszerűen eljuttathatók.

A Multiwat berendezések Scroll kompresszorokkal rendelkeznek és kérhetők on/off, illetve inverteres kivitelben is. Hűtőközeget tekintve választhatjuk a megszokott R410a-t, illetve az újabb, kisebb GWP-vel rendelkező R32/R454B-t, amelyek viszont tűz- és robbanásveszélyes hűtőközegek, így valószínűleg gépházi átalakítások válnak szükségessé egy régi gép cseréje során.

Minden egyes blokk külön üzemre is képes, függetlenül a többi egységtől. Az elpárologtató és kondenzátor is lemezes hőcserélővel rendelkezik, elősegítve a kompakt méretet.

A hűtőgépek felső részén gyűjtőcsővezetékek húzódnak, amelyek victaulic csatlakozásokkal rendelkeznek, így a helyszínen könnyen összeszerelhető a teljes rendszer. A vízoldali szerelése egyszerű, elpárologtató és kondenzátor oldalon is egy-egy vízoldali csőpár csatlakozás szükséges csak.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!