Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 9. szám

Hozzászólások

Tízemeletes lakóépület vízellátásának tervezése

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Jasper Andor PhD - Hegedűs Ákos Márk

Tízemeletes lakóépület vízellátásának tervezése

Dr. Jasper Andor PhD

egyetemi adjunktus
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Hegedűs Ákos Márk

okleveles épületgépészeti és eljárástechnikai gépészmérnök

Absztrakt

A cikk Hegedűs Ákos Márk diplomatervének rövid összefoglalója, amelyben egy tízemeletes lakóház vízellátási problémájára keresett megoldást. A lakóház lakói és a vízszolgáltató között húzódó hosszas vitára próbált megoldást találni, úgy, hogy a hálózat teljes számítógépes modellezésétől kezdve megvizsgált minden összetevőt a probléma körül.

 

1. Bevezetés

Kiskunhalason 2014 áprilisában indult el az Új Széchenyi Terv, Környezet és Energia Operatív Programjának keretén belül megvalósuló térségi ivóvízjavító program. A projekt során a minőségjavításon kívül egy új víztorony is megépült.

Az új víztorony üzembe helyezése óta többször érkezett panasz a helyi vízmű, a Kiskunvíz Kft.-hez a település egyetlen 10 emeletes lakóépületéből, alacsony víznyomásra hivatkozva.

A probléma teljes körű feltárására készült a cikk alapjául szolgáló diplomaterv, amely az épület ivóvízhálózatán és nyomásfokozóján kívül kitér a módosított vízi közmű hálózatra is. A probléma megoldásához elengedhetetlen a közterületi ivóvízhálózat vizsgálata is, mivel az épületen belüli rendszer pontos méretezéséhez ismerni kell a rendelkezésre álló minimum, maximum és átlagos nyomásértékeket.

2. Városi ivóvízhálózat

2.1. A városi ivóvízhálózat bemutatása

A város vízbázisa rétegvíz, amelyet tizenhárom kút használ ivóvíz előállításra, ezekből hat rendszeresen üzemel. A megcsapolt rétegek 80 és 300 méter között találhatók. A kinyert víz vízkezelésen esik át, mielőtt a hálózatba kerülne.

Kiskunhalason jelenleg két ivóvíztisztító telep üzemel. A kezelt víz a II-es telepen egy 530 m3 térfogatú, míg a III-as telepen egy 1000 m3 térfogatú tisztavíz medencébe kerül. A tisztavíz medencéből a II-es telepen négy Grundfos CR 120-3 A-F-A-E-HQQE típusú szivattyú, míg a III-as telepen egy Grundfos CR 120-3 A-F-A-E-HQQE és egy Wilo EMU D 200/5 típusú szivattyú küldi a hálózatra a tisztított ivóvizet. A hálózati szivattyúzás mindkét telepen a működő magastározó szintérzékelői szerint működik, a II-es telepen egyszerre két szivattyú, míg a III-as telepen egyszerre egy szivattyú üzemel.

A városban két magastározó (víztorony) található. A régi, 1962-ben készített vasbeton magastározót síkalap lemezen csúszózsaluzatos technológiával készítették. A toronyfejnek külső fagyálló klinkerburkolata van. A torony névleges térfogata 400 m3, amelyet két, egyenként 200 m3-es térrészre bontottak. A terepszint feletti minimális nyomómagassága 35 méter, míg maximális nyomómagassága 40,50 méter. A magastározót 2016 nyarán kizárták a hálózatból eresztés miatt. A kivizsgálás után kiderült, hogy a toronynak gyűrűhibája van. A régi víztorony képét és metszeti rajzát az 1. ábra szemlélteti.

Az új acélszerkezetű HIKO 500-33/2-0 típusú víztornyot 2015-ben építették. A torony névleges térfogata 500 m3, a terepszint feletti minimális nyomómagassága 33 méter, míg a maximális nyomómagassága 40,98 méter. Az új víztorony képét és metszeti rajzát a 2. ábra szemlélteti.

A városban található, összesen 12 661 lakásnak és háznak 92%-a be van kapcsolva a közüzemi vízhálózatba. Az ivóvíz elosztóhálózat teljes hossza 152,6 km. A hálózat legnagyobb része azbesztcementből készült, de mára már általánossá vált a KM-PVC csőanyag használata is. Ezt a csőanyagot használják meglévő hálózat felújításakor, valamint a településen történő további bővítésekkor. Kis részarányban KPE, horganyzott acél, valamint kék PVC csőanyagok is megtalálhatóak a hálózatban.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!