Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Kovács István

Bemutatkozik az új KWL EC 170 W központi hővisszanyerős szellőztető

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

Van egy jó hírünk: a családiházas környezetben gyakorlatilag már elterjedtnek mondható, kiforrott, megbízható hővisszanyerős szellőztetési technológia a társasházak lakásaira is adaptálható. Az egyetlen sarkalatos pont a megfelelő készülékméret és -teljesítmény. A társasházakban az aranyáron vett alapterületből nem szeretnénk semmit feláldozni, ezért a kompakt kialakítású készülékek előnyösek.

A Helios német gyártó legújabb fejlesztése is pont ezt az alkalmazást célozta meg. A Helios KWL EC 170 W névre hallgató berendezése gyakorlatilag a ma épített társasházi lakások 95 %-át lefedi teljesítményével, 35-110 m2 alapterületű lakásokhoz javasolja a gyártó az alkalmazását.

A készülék 100% frisslevegővel dolgozik, tehát az elszívott levegő nem keveredik a befújt levegővel. Az egyik legfontosabb tulajdonsága – a készülék szíve – a beépített nagyfelületű, lemezes, kereszt-ellenáramú hőcserélő.

Ez az egység gondoskodik arról, hogy a hőenergia ne vesszen kárba, hatásfoka akár 90% fölé is mehet. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a szellőztetett levegőt még a téli hidegben sem kell külön fűteni, mert az elhasznált levegőből visszanyert hőtől kellően felmelegszik.

A hőcserélés így tulajdonképpen passzív, vagyis külön energiánkba nem kerül, mindössze a levegőt kell mozgatnunk. Ezt a két energiatakarékos, csendes ventilátor végzi, 0-100% szabályozhatósággal és igen alacsony, 2 x 36 W maximális fogyasztási értékkel. Mivel a légáramokat összefogjuk és a kezünkben tartjuk, lehetőség van annak szűrésére is, így a gépben lévő szűrők segítségével még a külső levegőnél is tisztábbat kapunk a lakásunkba. Szériakivitelben mindegyik Helios készülék finompor szűréssel ellátott, opcionálisan pollenszűrő, újabban pedig aktívszenes szűrő is rendelhető egyes típusokhoz.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/5-ös számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!