Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Fazakas Miklós

A CEN/TR 1749 helyébe lépő EN 1749 szabvány készítésének tapasztalatai 1. rész

Fazakas Miklós

okl. gépészmérnök
Fejlesztésért felelős ügyvezető igazgató, MPF Holding Zrt.

Az EN 1749 szabvány készítése

Az EN 1749 szabványt a CEN/TC 238 WG3 Munkacsoportja készítette Milánóban, amelynek munkájában az MSZ/MCS 309 „Gázkészülékek” szabványosító Műszaki Bizottságának, illetve Magyarország képviseletében vettem részt. A szabvány készítése során a munkacsoport tagjai megállapodásra jutottak a CEN/TR 1749 és a helyébe lépő szabvány egységes európai értelmezésében is, amelynek megosztása a hazai szakemberekkel feltétlenül indokolt, mert ettől az értelmezéstől a megszokáson alapuló hazai gyakorlat néha eltérő és a szabvány kiadásával egyidejűleg nem készül alkalmazási segédlet, amely segítene az esetenként hibás hazai gyakorlat megszüntetésben. Az európai szabványok készítése során számos esetben fordul elő, hogy mélyrehatóan elemeznek, illetve dolgoznak ki olyan kérdéseket, mint például a szabványok önkéntes alkalmazásának elvéből következő gyakorlati eljárásrendi szabályok kérdései. Ebben az esetben is az a feladat, hogy a CEN-ben szerzett ismerteket meg kell osztani a hazai szakemberekkel.

Fontos szabály, hogy az európai szabványokat ötévente vizsgálják felül, így a gázfogyasztó készülékek európai osztályba sorolási rendszerének következő felülvizsgálta legközelebb öt év múlva esedékes. Ez lényeges, mert más szabványok esetében is gyakran fordulnak elő olyan esetek, ahogy a CEN/TR1749 esetében is, hogy egyesek kritizálják azt, ami az európai szabványokban szerepel. A CEN az ilyen felvetésekre szokásosan a következő választ adja: „Miért nem tetszett a megküldött észrevételeket a megfelelő helyen és időben megtenni?” és „A szabvány következő felülvizsgálatára … időpontban kerül sor. Javasoljuk, hogy amennyiben javaslatát továbbra is fenntartja, akkor a CEN vonatkozó eljárásrendjét követve, javaslatát a … számú és nevű európai szabványosító műszaki bizottsághoz nyújtsa be, amelynek titkárságát … látja el.” Tehát az észrevételezésnek a CEN-ben egy mindenki számára elérhető, kihirdetetett eljárásrendje van, amit be kell tartani. Azoknak tehát, akiknek gondjai vannak a CEN/TR 1749-ben foglaltakkal, illetve az EN 1749 fél évvel ezelőtt szavazásra bocsájtott verziójával, a CEN előbb idézett, szokásos válaszát tudom a figyelmébe ajánlani.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/5-ös számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!