Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Székely Zsolt

A DUNAGÁZ ZRt. képzési stratégiája a gázipar szakemberhiányának kezelésére

Székely Zsolt

oktatási igazgató
DUNAGÁZ Zrt.

Hazánkban az elmúlt néhány évben iparágtól függetlenül felszínre került egy egyre erősödő probléma, amely elsősorban a munkaadókat sújtja. Ez nem más, mint a munkaerőhiány, ami mára akkora gondot jelent, hogy a magyar gazdaság további bővülését, erősödését veszélyezteti.

Hatékony megoldásokra van szükség, de a feladat nem könnyű, hiszen rekord közeli a foglalkoztatottság, és nem túl kedvezőek a demográfiai folyamatok.

Az egyik kézenfekvő megoldás a szakképzés rendszerében rejlő lehetőségek korábbinál sokkal hatékonyabb kiaknázása.

A magyarországi struktúra alapvetően két pilléren nyugszik. Az első az iskolarendszerű, a második az iskolarendszeren kívüli szakmai képzés. A gazdaságot lehető legjobban támogató működés csak akkor valósulhat meg, ha e két alrendszer hatékonyan egészíti ki egymást.

Az iskolarendszeren kívüli képzés, vagy más néven felnőttképzés legfontosabb feladata a korábbi években az iskolarendszerű szakképzésből kikerülők tudásának további mélyítése, a technológiai és egyéb ismereteik naprakészségének folyamatos biztosítása volt.

Mára ez a feladatkör jelentősen bővült, mivel nem csupán a már szakképesített munkaerő-állományt szükséges továbbképezni, hanem a munkaerőpiacon jelenlévő képzetlen vagy elavult ismeretekkel rendelkező potenciális munkavállalókat kell felkészíteni a gazdasági folyamatokba történő bekapcsolódásra.

Nem beszélve azokról, akik egyszerűen pályát szeretnének módosítani. Számukra szintén a felnőttképzés kínálja a mindennapi élethelyzetekhez legjobban igazodó átképzési alternatívát.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/5-ös számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!