Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

Papp Roland Viktor - Dr. Talamon Attila - Dr. Kiss Gyula - Dr. Hartmann Bálint - Dr. Vokony István

Az aktív napenergia hasznosítás építészeti aspektusainak optimalizálása, tekintettel a hatásfokra, a magyarországi klimatikus és atmoszférikus viszonyok figyelembevételével

Papp Roland Viktor


Szent István Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Építészmérnöki Intézet

Dr. Talamon Attila


Szent István Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Építészmérnöki Intézet

Dr. Kiss Gyula


Szent István Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Építészmérnöki Intézet

Dr. Hartmann Bálint


Budapesti Műszaki Egyetem, Villamosmérnöki és Informatikai Kar, Villamos Energetika Tanszék

Dr. Vokony István


Budapesti Műszaki Egyetem, Villamosmérnöki és Informatikai Kar, Villamos Energetika Tanszék

Összefoglalás

Napjainkban az egyik legszélesebb körben elterjedt megújuló energiaforrás a napenergia. Ebben a témakörben az egyik legfontosabb kutatási irány a napelemek megfelelő emelkedési szögének meghatározása. Ez a kérdés nemcsak energetikai, de építészeti szempontból is meghatározó lehet. Kutatásunk hazai és külföldi szakirodalmak feldolgozásával, továbbá statisztikai vizsgálattal elemezte a környezeti hatások trendjeit. Elsősorban a magyarországi klimatikus és földrajzi viszonyokat tartottuk szem előtt. Az életciklus alapú hatékonyság elemzés elengedhetetlen egy tiszta és fenntartható jövő eléréséhez.

Kulcsszavak: megújuló energia, napelemek, hatékonyság, hajlásszög

Kutatási cél

A kutatás célja egy adott, a vízszintestől mért emelkedési szögtartomány determinálása, amely a magyarországi időjárási viszonyok között a fotovillamos energiahasznosítás optimalizálását célozza. Miután a gyártók a garanciavállalás időtartamát 25 évre emelték, napjainkra a megújuló energiaforrások között a napelemek is egyre elterjedtebbé válnak. Meglévő és újonnan tervezett építményeknél, napelem telepeknél rendre előforduló kérdés a megfelelő emelkedési szög megválasztása. A problémát sok esetben a besugárzott napenergia maximálására redukálják, figyelmen kívül hagyva a Kárpát-medence klimatikus viszonyait és további paramétereket.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/12-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!