Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

Gáti Tamás

EASYBUS tűzvédelmi és légtechnikai vezérlőrendszer

Gáti Tamás

mérnök tanácsadó, okl. épületgépész mérnök, MBA
SCHAKO Kft.

Az ISH szakkiállításon mutatkozott be a Schako EASYBUS tűzvédelmi és légtechnikai vezérlőrendszere. A korábbi, hasonlóKOMES rendszer előnyeitmegőriztük, azonban a vevői és üzemeltetői tapasztalatok alapján a rendszert továbbfejlesztettük.

Alapvető igény volt, hogy a vezérlő rendszer nagy kiterjedésű, sok tűzvédelmi és egyéb légtechnikai elemet tartalmazó rendszert tudjon kezelni, valamint az, hogy az összes elterjedt épületfelügyeleti rendszerrel tudjon kommunikálni. További fontos szempont volt, hogy a rendszer 24 V-os és 230 V-os, motorosan állítható eszközöket egyaránt kezeljen, akár vegyesen is.

Az EASYBUS rendszer méretének és kiépítésének korlátai:

  • Maximum 1000 m buszkábel
  • Tetszőleges hálózati topológia
  • Maximum 256 db hálózati elem: tűzvédelmi csappantyú, füstcsappantyú, VAV térfogatáram-szabályozó, motoros zsaluk, füstérzékelők, CO2-érzékelők, mindezek 230V-os és 24V-os kivitelben.

A buszkábelre az illesztőmodulok segítségével ültethetők rá az egyes hálózati elemek. A rendszerben ugyanazon a háromeres buszkábelen keresztül történik a rendszerelemek tápfeszültség ellátás és a kommunikációja is. A rendszerelemek speciális gyorscsatlakozóval illeszkednek a buszkábelre, így akár utólag is gyorsan és biztonságosan tudunk újabb elemeket csatlakoztatni, és ezeket a rendszer automatikusan felismeri.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!