Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Dr. Magyar Zoltán PhD - Baumann Mihály

Társasházak energia-hatékony felújítási lehetőségei (ECOLISH projekt)

Dr. Magyar Zoltán PhD


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

Baumann Mihály

tanszékvezető
PTE MIK Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszék

Az Európai Unióban az épületek energiaigényének kielégítésére 9500 PJ energiát használunk fel, ami a teljes energiafelhasználás 40–42%-át teszi ki. Az épületek energiafelhasználásának csökkentése érdekében különböző uniós vállalások [1], irányelvek [2], hazai rendeletek [4], [5] és szabványok [6], [7] készültek. Különösen nehéz azonban a lakóépületek energiatakarékosságát népszerűsíteni olyan társadalmi rétegeknél, akik anyagi gondokkal küszködnek. Az épületeket a rossz minőségű hőszigetelés, az épületgépészeti rendszer elavultsága és a nem megfelelő belső légállapot jellemzi, amiből adódik a magas energiafogyasztás is.

Az ECOLISH (Energy Exploitation and Performance Contracting for Low Income and Social Housing) projekt [8], [9] az Európai Unió által finanszírozott, „Intelligens Európa” program támogatásával valósult meg. A projekt az Európai Unión belül különböző földrajzi fekvésű, de azonos szociális helyzetű, anyagilag szűkös körülmények között élők lakásainak energiacsökkentését támogatja.A program keretében bemutatásra kerültek a társasházak energiahatékony felújítási lehetőségei. Az ECOLISH projekt a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kara, Pécsvárad Város Önkormányzata, valamint a Zengő Lakásszövetkezet együttes közreműködésével valósult meg.

Az ECOLISH projekt négy – földrajzilag, klíma és felhasználói szokások szempontjából különböző – helyszínen került megvalósításra (1. ábra):
• Heerlen, Hollandia;
• Ogre, Lettország;
• Pieria, Görögország;
• Pécsvárad, Magyarország.

1. ábra. Az ECOLISH helyszínek

Az ECOLISH projekt zárójelentéséből a továbbiakban a hazai vizsgálatokat, a pécsváradi tapasztalatokat, a mérési és számítási eredményeket mutatjuk be.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!