Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Magyar Épületgépészek Napja 2014

2014-12-18

Immár hagyományosan november végén került sor a Magyar Épületgépészek Napja 2014 kétnapos rendezvényre, ezúttal ismét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

A rendezvénysorozat november 27-én az Épületgépészeti Oktatás Napja programjaival kezdődött, amelyet dr. Bihari Péter, a Gépészmérnöki Kar dékánhelyettese nyitott meg. Ezután két szekcióban folytatódtak az előadások. Az ENSI teremben a diplomadíjra pályázók mutatták be munkáikat. Az előadók között megtalálhatók voltak a BME, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem épületgépész BSc és MSc képzésében, valamint a Szent István Egyetem és a DE létesítménymérnök MSc képzésében szakdolgozatot, illetve diplomatervet készítő legkiválóbb hallgatók.

Párhuzamosan a Siemens teremben az Épületgépész Tervezői Pályázatra jelentkezettek előadásait hallgathatták meg az érdeklődők. A pályázatra hat érvényes pályamű érkezett, és a pályázók mind elő is adták a munkájukat.

Délután az Ariston teremben „Tudományos eredmények az épületgépészetben” címmel rendezték meg a PhD szekciót, ahol nyolc előadást a BME, négyet pedig a Pozsonyi Egyetem PhD hallgatói tartottak. Párhuzamosan öt épületgépész cég mutatta be fejlesztési eredményeit.

A déli szünetben az érdeklődők meglátogathatták a BME Macskásy Komfort- és Klímatechnikai, Légtechnikai és Stokes Hidraulikai Laboratóriumát, ahol bemutatóval kísért előadásokat hallgathattak meg érdekes műszaki problémákról, korszerű berendezésekről és készülékekről. A folyosón az Épületgépészeti Múzeum vitrinjeit lehetett megtekinteni.

 

Jó volt látni, hogy a rendezvényen a BME hallgatóin kívül a PTE PMMIK hallgatói is szép számban részt vettek.

Másnap, november 28-án a BME Központi épületében az Épületgépészet Napjával folytatódott a rendezvény. Az aulában 40 gyártó és támogató, valamint 5 szakmédia standját látogathatták meg az érdeklődők. A Díszteremben tartották a BPMK szervezte szakmai továbbképzést, amelynek témája az „Ipari épületek épületgépészete” volt. Nagy érdeklődés nyilvánult meg a továbbképzés iránt, hiszen 251 mérnök regisztrálta magát.

 

Az Oktatói Klubban a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség szervezésében érdekes előadások és beszélgetések hangzottak el. Újdonság volt az épületgépészeti témájú képzőművészeti pályázat bevonása a rendezvény keretei közé. Nagy érdeklődés mellett 20 iskola 42 munkáját mutatta be.

Az Épületgépész Bál este a Hotel Intercontinental Budapest báltermében került sorra, ahol 315 résztvevő élvezte a színes báli műsort és ünnepelte a díjazottakat, akik a következők:

 

az Év Épületgépész Oktatója: dr. Szánthó Zoltán, a BME docense, az Év Épületgépész Mérnöke: Szemán Róbert, a VGF szaklap alapítója és főszerkesztője, az Év Épületgépész Kereskedője: Fülöp Ildikó, a Merkapt Zrt. igazgatósági tagja, az Év Épületgépész Kivitelezője: Németh László, az ENSI Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Épületgépész Tervpályázat győztese Hollókövi Zoltán, aki lapunkban bemutatja a díjazott munkáját.

Posztumusz Életmű Díjat Beczássy-Oláh Gyula kapott.

Az Épületgépészetért Díjat Görgeyné Bihary Erzsébet és Takács E. Gábor, a Macskásy-díjat Dénes István kapta.

REHVA-díjat kaptak:
• REHVA professional award in sciences: prof. Barótfi István
• REHVA fellow: prof. Bánhidi László és prof. Garbai László.

A diplomadíj pályázaton Balogh András (Létesítménymérnök Msc), Andrássy Zoltán (Épületgépész Bsc) és Czétány László (Épületgépész MSc) pályázatát értékelte a zsűri első helyre. Többen dicséretben részesültek.

Valamennyi díjazottnak gratulálunk!

Köszönet a támogatóknak, hogy lehetővé tették a szakma e kiemelkedő rendezvényét és az érdeklődőknek, akik szép számban részt vettek a kétnapos szakmai ünnepen.

Találkozzunk a jubileumi 20. rendezvényen, 2015. november 26-27-én!

 

A teljes híranyag lapunk 2014/12-es számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva pdf-formátumban is rendelkezésre áll.