Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Építkezik? Felújít? Érdemes energiahatékonyságba fektetni

2019-04-29

Az új lakásépítések további ösztönzése, a vidék megtartó ereje érdekében hozott újabb kormányzati intézkedések komolyabb épületenergetikai követelményekkel párosulnak, amelyek révén az új épületek energiaigénye jelentősen – akár felére – csökkenhet. A Magyar Energiahatékonysági Intézet felhívja a figyelmet arra, hogy a kiterjesztett lakáscélú állami támogatások révén várható vidéki lakásépítési, korszerűsítési élénkülésre is kihat az épületek energiahatékonyság-növelése érdekében hozott szabályozás. A szükség mellett azonban fontos és érdemes is az épületek energiahatékonyságába fektetni.

Az év második felében induló, a vidék megtartó erejét erősíteni kívánó kiterjesztett családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a falusi CSOK nemcsak új építésére vagy vásárlására, hanem lakásfelújításra, használt vásárlására és felújítására is igénybe vehető lesz a legfeljebb ötezer lélekszámú településeken. 

Egy ingatlan vásárlása, felújítása, egy új megépítése rengeteg felelősséggel és vesződséggel jár. Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy Európában – így Magyarországon is – egy  épületenergetikai korszakváltás zajlik. Az Európai Unió tagállamaiban fokozatosan vezetik be azokat az építési előírásokat, amelyek célja, hogy csökkentsék az épületek energiafelhasználását és károsanyag-kibocsátását. A változás hasznos és előremutató, de azt is jelenti, hogy az évtizedes tervezői, építkezési szokások és követelmények radikálisan változnak.

Az épületek energiahatékonyságát szabályozó hazai előírás [1] szerint a 2018-tól benyújtott minden építési engedélyezés, bejelentés esetén, de nem engedélyköteles munkáknál jelentős felújításnál is szigorodtak az energetikai elvárások, életbe lépett az ún. költségoptimalizált követelményszint. A 2021 után átadott új lakóépületek esetén pedig már azt is biztosítani kell, hogy az épület energiaellátásának legalább negyede megújuló energiaforrásból történjen, még akkor is, ha az építési bejelentés vagy engedély kiadása korábban történt.

 

További részletek lapunk 2019/4-es számának nyomtatott változatában található, illetve az alábbi gombra kattintva a teljes híranyag pdf-formátumban is rendelkezésre áll.